Škoda is het Tsjechische woord voor ‘jammer’ of ‘schade’,

Škoda is het Tsjechische woord voor ‘jammer’ of ‘schade’, maar na wereldwijd zelfs een kleine 25 miljoen auto’s te hebben geproduceerd, kan van ‘jammer’ niet meer gesproken worden. Sinds Skoda in 1991 is toegetreden tot de Volkswagen Groep heeft Škoda zich ontwikkeld van een regionale marktleider tot een internationaal succesvol automerk.

Geschiedenis

Tsjechie heeft met Skoda één van de oudste autofabrieken van Europa. Laurin en Klement zijn de grondleggers van het bedrijf. Zij begonnen met het repareren van fietsen, daarna het vervaardigen van motorenfietsen, om zich tenslotte toe te leggen op het produceren van auto’s.

Skoda heeft altijd tot de topmerken in Europa behoord. Al voor de 2e wereldoorlog kreeg Skoda bekendheid door de samenwerking met de Hispano Suiza ontwerpers.

In de jaren ’50 stond Skoda in de top5 van de bestverkochte automerken in Europa. Door het Oostblokregime kwam de ontwikkeling en innovatie stil te staan en balanceerde Skoda op het randje van de afgrond.

In 1991 werd Skoda onderdeel van de Volkswagen groep. Deze nieuwe impuls heeft het merk goed gedaan. Modellen als de Felicia en later vooral de Octavia en de Fabia hebben het merk weer teruggebracht naar de top.

Merk

Het logo van Skoda – dat nog het meest lijkt op een pijl met vleugels wordt al sinds de jaren twintig gebruikt. Het stond destijds in de volksmond bekend als ‘het indiaantje’. De ring staat voor de eenzijdigheid. De pijl verwijst naar een hoge arbeidsproductiviteit. Het oog verbeeldt de nauwkeurigheid van de productie.

Populaire Skoda Modellen

Populairste Skoda-modellen om te leasen zijn de Fabia, Scala en Kamiq. Via Skoda Private Lease zijn ze alle drie voordelig te rijden voor een vast bedrag per maand.

Fabia

De Skoda Fabia is een compact stadsvoertuig of zogenaamde supermini. De eerste generatie Skoda Fabia werd in september 1999 gepresenteerd op de Motor Show van Frankfurt. De stationwagon, Fabia Combi volgt een jaar later. Deze Combi is de eerste Fabia die gebruikmaakt van het VW Groep platform, dat ook de VW Polo en de SEAT Ibiza een basis geeft.

Het eerste succes van de Fabia is grotendeels te danken aan de samenwerking met Volkswagen. Dezelfde technische basis tegen prijzen onder die van alle andere VW Groep merken liggen.

De nieuwste Fabia is leverbaar als hatchback (basismodel), stationwagon (Fabia Combi) en saloon (Fabia Sedan). Skoda Fabia Private Lease behoort tot de voordeligste manieren om in een auto te rijden die is gebouwd op het Volkswagen platform.

Scala

De Škoda Scala is een ruime gezinsauto van Škoda met veel binnenruimte. De Scala biedt door zijn lengte genoeg beenruimte voor bestuurders en passagiers. De kofferbak één van de ruimste in zijn klasse. De goede stoelen en de pittige TSI motor zorgen voor een goed rijcomfort.

De Scala zit qua maat tussen de Fabia en de Octavia in. Hij werd in 2018 onthuld. De naam Scala is het Latijnse woord voor “ladder” of “trap”, wat volgens Škoda verwijst naar de grote stap voorwaarts die met dit model is gezet. De Scala gaat de concurrentie aan met de Renault Mégane en de Ford Focus.

Met Škoda Scala Private Lease rijd je een ruime gezinsauto voor een aantrekkelijke prijs.

Kamiq

De ŠKODA KAMIQ werd is in 2019 gelanceerd. Het is een compacte cross-over die door wordt gepositioneerd boven de Scala en onder de grotere KAROQ.

De KAMIQ lijkt aan de achterkant sterk op de SCALA en ook het interieur is overeenkomstig. De KAMIQ is ruimer en iets langer dan de vergelijkbare VW T-Cross en de Seat Arona.

Aan de voorkant van de KAMIQ zit een brede grille met dubbele lamellen. De voorspoiler versterkt het off-road karakter, evenals de grote wielen, de verhoogde motorkap en de hoge bodemvrijheid.

In Nederland houden we van het stoere design en de hogere zit van SUV’s. Mede hierom is Skoda KAMIQ Private Lease vanaf de lancering populair.

https://leaseauto.nl/private-lease/skoda/