Linkplaatsen
Image default
Banen en opleidingen

Een op de twee werknemers vindt salaris te laag

 Salaris blijft een gevoelig onderwerp in de werkkring. Er wordt hier namelijk bijna nooit gesproken, maar men denkt hier wel vaak over na. Zo denkt een op de twee werknemers dat men in een ander bedrijf met een vergelijkbare functie meer verdient. Maar klopt deze assumptie wel? “Het gras lijkt altijd groener aan de overkant, maar in sommige gevallen is dit ook echt zo”, aldus Peggy de Prins, professor aan de UAMS.

“Of wantrouwen nu terecht of niet terecht is, maakt eigenlijk niet uit. Wat er wel toedoet, is dat dit wantrouwen hersteld wordt” – Sonja Brouwers, consulent bij Hay Group.

 

In 2009 is onder 7000 respondenten een Engagement Study uitgevoerd door UAMS, Hay Group, Jobat en Defacto. In dit onderzoek werd de vraag gesteld of de respondenten vinden dat ze eerlijk beloond worden. Uit de antwoorden blijkt dat de vertrouwensband tussen de werkgever en werknemer in het algemeen niet overweldigend is. Sterker nog, een op de drie respondenten stelt dat ze redelijk wantrouwig zijn tegenover het geldende beloningssysteem binnen de organisatie waar men werkt. 25% vindt dat beslissingen over salaris vaak op basis van favoritisme wordt genomen en 30% vindt dat hij/zij oneerlijk wordt behandeld wanneer het om salarissen gaat.

Sommige collega’s worden voorgetrokken

“Kennelijk zijn heel wat respondenten van mening dat zij niet op een correctie wijze worden geëvalueerd door hun directe leidinggevende. Beloningen en prestaties staan daardoor niet in verhouding met elkaar. Men denkt dus dat sommige collega’s begunstigd worden” zegt Peggy de Prins, professor Sociale Wetenschappen aan de UAMS. “Althans, dat is een denkbare uitleg. Het kan namelijk ook zo zijn dat er een algemeen ongenoegen heerst ten aanzien van het management. Dit wordt dan doorgetrokken tot de salarissen. Degenen die denken dat hun werkgever zich opportunistisch of weinig integer gedraagt, zal ook sneller denken dat het beloningssysteem binnen de organisatie ook niet helemaal eerlijk is. Men generaliseert dus.” 

“Het is echter niet zo dat men denkt dat de werkgever niet competent is om een gepast loonbeleid uit te denken. Men vertrouwt alleen de boel gewoon niet omdat men vermoedt dat appels met peren worden vergeleken”, aldus consulent Sonja Brouwers van Hay Group. “Hier ligt een prominent karwei voor het middenmanagement. Of wantrouwen nu terecht of niet terecht is, maakt eigenlijk niet uit. Wat er wel toedoet, is dat dit wantrouwen hersteld wordt.”

Tips voor werkzoekenden motivatiebrief schrijven,  cv opstellen,  ontslagbrief voorbeeld Of zoek op Vindazo Vacatures en solliciteer makelijk en snel. 

 

https://www.dergatsjev.be/search/label/HR