Linkplaatsen
Image default
Woning en Tuin

Rieten daken

Enkele eeuwen geleden begon in het westen een trek naar de steden toe. Er was meer werkgelegenheid, wat betekende dat er meer kans was op een beter leven dan op het platteland. Vandaag de dag vindt er nog steeds verstedelijking plaats, alhoewel het nu vooral gebeurd in derde wereldlanden. In de eerste wereldlanden gebeurd soms juist het tegenovergestelde. Veel mensen hebben genoeg gehad van het leven in een drukke stad met honderden duizenden en soms zelfs wel miljoenen mensen om zich heen. Deze mensen verkiezen een rustig leven op het platteland, of in ieder geval buiten de binnenstad, boven het leven binnen in de stad. Er zijn ook genoeg mensen die zich simpelweg aangetrokken voelen tot de bouwstijl van gebouwen op het platteland van enkele eeuwen geleden en die toe willen passen op hun woningen in de stad zelf. Of ze nu in de stad wonen of niet, er zijn genoeg mensen die helemaal wild worden van een goed geplaatst rieten dak. Een rieten dak is voor die mensen vaak een symbool van simpeler tijden en een verleden dat ze zelf misschien nooit hebben gekend. 

 

Er zijn genoeg voordelen voor het plaatsen van een rieten dak. Ten eerste is het een natuurproduct dat als het vervangen moet worden volledig biologisch afbreekbaar is. Riet reflecteert warmte en isoleert bijzonder goed dankzij de holle structuur ervan, wat betekent dat het energiezuinig is en dus ook duurzaam is. In combinatie met bijvoorbeeld een warmtepomp en zonnepanelen, mits het riet dat gewicht aankan, zou je zo een huis kunnen ontwerpen dat geen energie meer van buitenaf nodig heeft.

 

Ook het onderhouden van een rieten dak is niet al te ingewikkeld, hoewel het wel heel erg belangrijk is voor de levensduur van het dak. Het belangrijkste is dat al het vocht dat zich op het dak bevindt goed en grondig afgevoerd kan worden. Verder is het belangrijk om riet van goede kwaliteit te kiezen als je ervoor kiest om een rieten dak te nemen. Verder is het belangrijke om rietdekkers te huren die weten wat ze doen, omdat vakmanschap heel erg belangrijk is bij het aanleggen van een rieten dak. Het is ook belangrijk dat je niet vergeet om een vergunning aan te vragen en het is ten slotte ook zeker aan te raden om een verzekering af te sluiten, voor het geval er toch iets fout gaat.

 

Voor meer info : https://www.rietwerk.nl/